Kako se pripremiti za razgovor za posao?

Intervju je zakazan. Prvi utisak o kandidatu/kandidatkinji u velikoj meri utiče na odabir za zapošljavanje, a prvi utisak na nekoga se ostavlja samo jednom.  Zato je izuzetno važno da se dobro pripremite, da izgledate, predstavite se i zvučite najbolje što možete.

Mi smo hteli da sa vama podelimo nekoliko saveta kako biste što spremniji zakoračili u novi profesionalni svet i bili najbolja verzija sebe i sad i u budućnosti!

1. Sledite svoj put

Prijavite se za posao koji se makar u nekoj meri uklapa u vaše planove za budućnost imajući na umu i to da li zaduženja koja dolaze uz poziciju oslikavaju ono kako vi vidite svoj životni balans.

Zašto?

Veoma je bitno da vas posao drži motivisane, da vidite mogućnost da ostvarite svoj pun potencijal na njemu i da se profesionalno ostvarite.

2. Priprema je pola posla

Svaka firma gaji određenu organizacijsku kulturu, vrednosti i verovanja koje dele svi zaposleni. Kako do tih informacija možete doći? Raspitajte se kod sadašnjih i bivših zaposlenih, istražite njihove profile, sajt, klijente…

Zašto?

Kad ih bolje upoznate, moći ćete lakše da vidite ne samo da li ste dobar kandidat za njih, nego da li su i oni pogodni za vas i vašu budućnost. Moći ćete da postavite smislena pitanja na intervjuu, kao i da se bolje pripremite za njihova.

3. Vežba, vežba, vežba

Nakon što ste dobro istražili poslodavca, na osnovu toga napravite spisak potencijalnih pitanja i zamolite nekoga da odglumi scenario intervjua sa vama, ili još bolje, snimite sebe i objektivno sagledajte svoj nastup.

Zašto?

Ovakvom pripremom ćete smanjiti tremu i dati šansu svojim vrlinama da dođu do izražaja i da ostavite sjajan prvi utisak.

4. Prvi utisak se pravi samo jednom

Jedan od spolja najvidljivijih aspekata organizacijske kulture neke firme jesu fizička obeležja i način oblačenja. S obzirom na to da treba da postanete deo njihovog tima, prilagodite u što većoj meri svoj vizuelni nastup kompanijskom imidžu, čuvajući, naravno, ono što vas čini originalnim.

Zašto?

Prvi utisak se teško menja zato je bitno da ne dozvolite da pogrešan izbor ovog tipa zaseni ono što imate da kažete i pokažete, jer je to ono što najviše znači i njima i vama.

5. Pazite na skrivene signale

Važno je da dođete na vreme, da pozdravite sve zaposlene koje sretnete, da aktivno slušate, postavljate pitanja koja će ih zainteresovati i motivisati ih da vam odgovore, da budete učtivi i prijatni. Vodite računa i o govoru tela.

Zašto?

Iskusni HR stručnjaci su obučeni da obraćaju pažnju na sve ove prezentacione veštine (koje se mogu lako uvežbati, nisu nikakav bauk, tome i služe naši Originalni razgovori 🙂 ) i zato treba voditi računa kakav celokupan utisak ostavljate.

Mi vam želimo svu sreću i samo hrabro, verujemo u vas!